3% banengroei in het MKB: koplopers zijn notariaat en huisartsenzorg

 In Nieuws

Tilburg, 18 januari 2016 – De werkgelegenheid in het MKB is ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar met 3,0% gegroeid. De groei heeft zich in de afgelopen drie maanden verder doorgezet en vrijwel alle sectoren laten een positieve ontwikkeling zien. In de geactualiseerde cijfers tot en met december 2015 signaleert de Van Spaendonck MKB Banenmonitor de 3 koplopers, namelijk notariaat, huisartsenzorg en technisch installatiebedrijf.

De Van Spaendonck MKB Banenmonitor signaleert 3,0% banengroei in het Nederlandse MKB voor het vierde kwartaal van 2015 t.o.v. hetzelfde kwartaal in 2014. Hiermee zet de opwaartse trendlijn zich verder voort. Dit blijkt uit analyse van salarisdata van 725.000 Nederlanders werkzaam bij MKB- werkgevers tot 250 werknemers. Vrijwel alle overige sectoren kennen, soms voor het eerst, een groei in het aantal fte. Zo hebben de horeca, de kinderopvang en technische groothandel enige groei mogen constateren. De drie koplopers in banengroei zijn notariaat, technisch installatiebedrijf en huisartsenzorg. Mogelijk als gevolg van een aantrekkende woningmarkt is het aantal fte’s in notariaat met 7,2% toegenomen. De aantrekkende bouw heeft het technisch installatiebedrijf een groei van 5,1% gebracht. Ook de groei in huisartsenzorg is opmerkelijk, hier werd een groei van 5,4% geconstateerd. Een beperkte teruggang in dienstverbanden zagen we het afgelopen jaar in de glastuinbouw en het kappersbedrijf.

“Met deze uitkomsten van de Van Spaendonck MKB Banenmonitor constateren we een positieve ontwikkeling in de banengroei in het Nederlandse MKB” aldus Giel Schikhof, manager arbeidsverhoudingen bij Van Spaendonck. Het MKB heeft het groeiniveau van 2011 weer te pakken, van groot belang nu we bij diverse grote bedrijven nog reorganisaties zien. In onze monitor zien we overigens ook dat het MKB in langzamerhand alle regio’s weer groeit. Niet alleen in de Randstad, waar we op 3,4% zitten, maar nu ook in Noord-Nederland waar de banengroei met 2,3% toch behoorlijk aantrekt.

Leave a Comment

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Updates ontvangen